Wolne stanowiska dyrektora sądu oraz referendarza sądowego

artykul

W trzech sądach rejonowych występują wakaty. W kilku sądach brakuje też referendarzy.

Wolne stanowiska dyrektora sądu

Wolne stanowiska dyrektora sądu znajdują się w Sądzie Rejonowym w Chrzanowie, jak też w Sądzie Rejonowym w Łukowie oraz w Sądzie Rejonowym w Stalowej Woli – podaje Ministerstwo Sprawiedliwości.

Warunki, które powinien spełnić kandydat na stanowisko dyrektora sądu

Na podstawie art. 32a § 1 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz.U. z 2023 r. poz. 217, dalej jako u.s.p.), na stanowisko dyrektora sądu może być powołana osoba, która spełnia następujące warunki:
-korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich;
-posiada tytuł zawodowy magistra albo tytuł równorzędny, o których mowa w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2022 r. poz. 574 ze zm.);
-posiada wiedzę w zakresie zarządzania instytucjami publicznymi, finansów publicznych, prowadzenia inwestycji i gospodarowania mieniem Skarbu Państwa;
-posiada co najmniej pięcioletni staż pracy, w tym co najmniej dwuletni na stanowisku kierowniczym;
-nie została skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe;
-nie była karana zakazem pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz.U. z 2021 r. poz. 289 ze zm.);
-nie jest przeciwko niej prowadzone postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe.

Ponadto, na podstawie art. 32d § 1 u.s.p., ze stanowiskiem dyrektora sądu nie można łączyć przynależności do partii politycznych ani pełnienia funkcji publicznych.

Wolne stanowiska referendarza sądowego

Wolne stanowiska referendarza sądowego znajdują się w:
-Sądzie Rejonowym dla Krakowa-Krowodrzy w Krakowie – 1 stanowisko (stanowisko zwalniane z dniem 1 kwietnia 2023 r.);
-Sądzie Rejonowym dla Krakowa-Podgórza w Krakowie – 2 stanowiska;
-Sądzie Rejonowym dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie – 1 stanowisko;
-Sądzie Rejonowym Katowice-Wschód w Katowicach – 1 stanowisko;
-Sądzie Rejonowym w Leżajsku – 1 stanowisko (stanowisko zwalniane z dniem 28 lutego 2023 r.);
-Sądzie Rejonowym w Pszczynie – 1 stanowisko;
-Sądzie Rejonowym w Sosnowcu – 2 stanowiska;
-Sądzie Rejonowym w Tychach – 1 stanowisko.

Zgodnie z art. 151a § 1a u.s.p. wnioski o przeniesienie należy składać za pośrednictwem systemu teleinformatycznego.

Źródła:

-Informacja z dnia 21 lutego 2023 r. o wolnym stanowisku dyrektora sądu rejonowego w Chrzanowie, https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/informacja-o-wolnym-stanowisku-dyrektora-sadu-rejonowego-w-chrzanowie2 [dostęp: 23 lutego 2023 r.];
-Informacja z dnia 21 lutego 2023 r. o wolnym stanowisku dyrektora sądu rejonowego w Łukowie, https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/informacja-o-wolnym-stanowisku-dyrektora-sadu-rejonowego-w-lukowie [dostęp: 23 lutego 2023 r.];
-Informacja z dnia 21 lutego 2023 r. o wolnym stanowisku dyrektora sądu rejonowego w Stalowej Woli, https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/informacja-o-wolnym-stanowisku-dyrektora-sadu-rejonowego-w-stalowej-woli [dostęp: 23 lutego 2023 r.];
-Informacja z dnia 16 lutego 2023 r. o wolnych stanowiskach referendarza sądowego, https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/informacja-o-wolnych-stanowiskach-referendarza-sadowego53 [dostęp: 23 lutego 2023 r.].

Treści publikowane w Serwisie internetowym PlanetaPrawo.pl mają charakter informacyjno-edukacyjny. Nie stanowią one porad prawnych i nie zastępują profesjonalnej pomocy prawnej. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki związane z ich wykorzystywaniem. Wszelkie prawa zastrzeżone – powołując się na publikację podaj źródło.

Przechodzę dalej